Cada cop més a prop de les persones

Creu Roja a Sant Feliu de Llobregat

C/ El Plà, 10
936660353
santfeliullob@creuroja.org

SOCORS I EMERGÈNCIES

 

Preventius Terrestres

 
Un Servei Preventiu és una acció que realitza la Creu Roja, fruit d'una planificació i organització prèvia, per donar resposta a una demanda de atenció concreta i que generalment implica la cobertura de un dispositiu d'atenció sociosanitària a un acte de risc previsible.
 
Per tant, la Creu Roja ha d'establir una sèrie de mitjans humans i materials per donar cobertura a aquest esdeveniment. Això conjunt de mitjans és el que es denomina un Dispositiu Preventiu o Dispositius de Risc Previsible.
 
És més, el Dispositiu Preventiu es limita als mitjans, sinó que inclou els procediments i les accions necessàries per brindar assistència sanitària a les persones que assisteixen o participen en l'esdeveniment.
 
Els primers auxilis són un dels senyals d’identitat de la Creu Roja des dels seus orígens. Gràcies a aquesta experiència, actualment més de 9.000 persones, entre voluntariat i personal remunerat, treballem en activitats de prevenció, socors i emergències arreu de Catalunya. Som presents a bona part dels esdeveniments amb gran afluència de públic i a prop d’un centenar de platges del litoral català.  A més, disposem d’Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE), formats per persones especialment preparades que actuen amb immediatesa i eficàcia en situacions d’aquest tipus.
 
 

Emergències

 
 
Grans emergències: l’eficàcia compta des del primer segon
 
D’altra banda, la institució humanitària compta amb un ERIE de Recerca i Rastreig amb Gossos, especialitzat en la localització de persones desaparegudes. Un altre dels ERIE és el de d’Intervenció Psicosocial, integrat per un grup multidisciplinar de professionals de la psicologia, el treballs social i el socorrisme. L’ERIE d’Intervenció Psicosocial presta atenció psicològica tant a les víctimes de situacions d’emergència com als seus familiars, a més dels propis professionals que actuen en aquests casos.
 
Fem Catalunya més segura
 
La Creu Roja Catalunya col·labora en la cobertura sanitària i en els serveis de prevenció en llocs o zones de grans aglomeracions, o en moments de grans esdeveniments amb elevada assistència prevista de públic. Assesorem l'entitat organitzadora sobre el servei necessari, organitzem el dispositiu i ens ocupem de la cobertura, una tasca que realitzem gràcies a les més de 7.000 persones voluntàries de la Creu Roja formades en Socorrisme i Primers Auxilis. A més, el nostre Servei de Vigilància, Prevenció i Salvament està present a l'estiu en platges d'arreu de Catalunya.
 
Un servei d'atenció les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any
 
El centre de coordinació de la Creu Roja a Catalunya està en funcionament les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any per atendre a la ciutadania i les persones usuàries de l'entitat de forma permanent, a més de poder activar, en qualsevol moment, els recursos de l'entitat per fer front a situacions d'emergència. Des d'aquest espai, es dóna suport al personal de socors durant el desenvolupament de serveis preventius, de vigilància a les platges o d'operatius d'emergències. A mès, el Centre de Coordinació gestiona serveis com la Teleassistència Domiciliària, Móvil o d'altres adreçats a persones cuidadores no profesionals, a més de mantenir un contacte directe amb el voluntariat i les socies i socis de l'entitat o demanar el suport de la ciutadania davant de grans catàstrofes o situacions d'emergència. 
 
El telèfon d’atenció permanent del Centre de Coordinació de la Creu Roja és el:
902 22 22 92.
 

Tipologia d'emergències

 
Internacional
 

Per respondre de forma immediata a catàstrofes naturals o situacions d’emergència internacionals, la Creu Roja disposa d’una Plataforma Logística Humanitària, ubicat a Sant Martí de Tous que és un municipi de la comarca de l'Anoia al límit de la Conca de Barberà i a deu quilòmetres de la capital de comarca d'Igualada, amb capacitat per fer un enviament d’ajuda humanitària a qualsevol part del món en un màxim de 72 hores. Disposa d’un Estoc Bàsic d’Emergència amb materials d’alberg i aixopluc per a 1.000 famílies.

Coneix les emergències actualment actives.
 
A Catalunya
 

Arreu de Catalunya, la Creu Roja també activa els seus operatius de socors i emergències en cas que es produeixin nevades, incendis, inundacions o altres situacions d’emergència. La Plataforma Logística Humanitària també conté materials de socors per actuar en situacions d’aquest tipus, als que s’hi afegeixen els dels 4 magatzems territorials (1 a cada demarcació catalana), gràcies als quals, és possible actuar amb major rapidesa des de la proximitat.

 
Recerca i Salvament

 

La Creu Roja a Catalunya compta amb un Equip de Recerca i Rastreig amb Gossos (ERIE Gossos), que té per objectiu la localització de persones desaparegudes.  Aquest equip actua en casos de persones arrossegades per riuades o de gent gran amb deterioraments cognitius que pateixen desorientació, entre d’altres.

 
Infoemergències
 
 
 
 
 
 
 

 

 

NEUCAT: Nevades, glaçades i onades de fred

INUNCAT: Aiguats i Inundacions

Revetlles amb precaució

INFOCAT: Incendis Forestals

Departament d'Interior