TERRATRÈMOL AL MARROC
El Consell Municipal de Solidaritat de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat concedeix a la Creu Roja una aportació de 4.500 euros pel motiu de l'ajuda a l'emergència del terratrèmol del Marroc aprovat per Unanimitat pel Plè amb el suport de tot el consistori.
El terratrèmol que va tenir lloc el 8 de setembre passat al centre del Marroc, al sud-oest de la ciutat de Marrakech de 6.8 graus de magnitud va colpejar les aïllades muntanyes d'Atlas al Marroc. Més de 3.000 persones han mort i molts milers estan ferits, el nombre de persones desaparegudes encara és incert. Centenars de voluntaris de desastres de la Mitja Lluna Roja Marroquina són a les províncies afectades, donant suport als centenars de milers de supervivents que ho han perdut tot.
La probabilitat de trobar més supervivents és escassa i els voluntaris de Mitja Lluna Roja Marroquina se centren a ajudar els supervivents. Ells estan proporcionant aigua potable, refugi, mantes i matalassos, primers auxilis i suport psicosocial.
Suport de Creu Roja Espanyola
Des de Creu Roja Espanyola (CRE) estem coordinant-nos amb els equips de la Mitja Lluna Roja marroquina i la Federació Internacional desenvolupat les següents accions:
• S'han posat a disposició de la MLRM (Mitja Lluna Roja Marroquina) per enviar articles urgents de primera necessitat: 10.000 mantes, 400.000 pastilles potabilitzadores d'aigua, 2.500 set de cuina i 9.000 lones de plàstic. Els articles que ja han estat validats per la MLRM estan pendents d'enviament i subjectes a autorització final per part del Govern del Marroc.
• Suport financer al pla d'acció de la Mitja Lluna Roja Marroquina en la resposta orientada a persones afectades pel terratrèmol.
• S'han desplegat recursos humans especialitzats (1 delegada) per coordinar la gestió logística de la resposta.
• Les Unitats de Resposta a Emergències (ERU M15 i MSM20), tant equipament com recursos humans, romanen en alerta, preparades davant de qualsevol possible activació en base al resultat de l'avaluació de necessitats i valoració final del Govern del Marroc.
TERRATRÈMOL A TURQUIA I SÍRIA
El passat 6 de febrer, segons les dades d'AFAD (Autoritat turca de gestió de desastres i emergències), a les 4:17 hora local (UTC+3), un terratrèmol de gran magnitud (7,7 a l'escala Richter) va sacsejar el sud de Turquia. Es tracta del sisme més fort registrat a Turquia des de l'any 1939. Es van registrar almenys 83 rèpliques més, seguides d'un segon sisme de magnitud 7,6 a les 13:24 de l'endemà.
L'epicentre del terratrèmol va ser Pazarcık, districte de Kahramanmaraş, i es va produir a set quilòmetres de profunditat. El terratrèmol també es va sentir a les ciutats veïnes de Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Bitlis, Hakkari i Hata; i els països veïns de Síria, Xipre, Grècia, Jordània, Líban, Iraq, Geòrgia i Armènia.
El sisme també ha afectat greument el nord-oest de Síria, una regió on 4,1 milions de persones depenen avui dia de l'ajuda humanitària, i en què, després de gairebé 12 anys de conflicte, la població amb prou feines podria disposar de serveis bàsics com salut, aigua, electricitat o aliments i en què la major part de la població són dones i nens.
El Consell Municipal de Solidaritat de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat aporta una quantitat econòmica de 4.500 € a la Creu Roja per l'Ajut a les víctimes del terratrèmol de Turquia i Síria.
Com ajudar de veritat a Turquia i Síria?
"Un euro és més eficient que qualsevol ajuda en espècie".
Davant la catàstrofe provocada pel terratrèmol de Turquia i Síria, milers de persones estan buscant la manera d'ajudar. Han sorgit grups de voluntaris que recullen roba, menjar i fins i tot mòbils, però les ONG acostumades a bregar amb desgràcies d'aquest tipus adverteixen, "això dificulta més que ajuda".
La manta que envies ha de ser recollida, classificada, desinfectada, emmagatzemada, enviada, rebuda i distribuïda per personal qualificat. Això implica logística i diners. Comprar-la a Turquia, no tant. Si es donen diners, l'ajuda és més efectiva, insisteixen des de les ONG tractant de convèncer les persones que prefereixen donar alguna cosa “material”.
EMERGÈNCIA UCRAÏNA
La invasió Russa d'Ucraïnesa és un episodi bèl·lic en curs a gran escala que va començar el 24 de febrer de 2022 i forma part de la guerra russo-ucraïnesa començada el 2014. Està generant milers de víctimes mortals, així com la major crisi de refugiats al continent des de la Segona Guerra Mundial, amb més de quatre milions d'ucraïnesos abandonant el país i set milions de desplaçats interns.