Cada cop més a prop de les persones

Creu Roja a Sant Feliu de Llobregat

C/ El Plà, 10
936660353
santfeliullob@creuroja.org

La Creu Roja alerta que calen més recursos per atendre els refugiats sobre terreny i per preparar la seva acolllida a Catalunya

2015-09-09 16:44

La Creu Roja crida a les administracions i a la ciutadania a col·laborar econòmicament amb l'ajuda humanitària d'urgència per a la població refugiada durant el seu trajecte cap al centre d'Europa.

Per a la Creu Roja, s’està produint un canvi de paradigma en el fenomen migratori a Catalunya, que comportarà que els programes d’acollida i integració contemplin una major diversitat de perfils i calguin més recursos.

En representació de la Creu Roja, han assistit a la cimera el seu president i coordinador a Catalunya, Antoni Aguilera i Enric Morist, respectivament.

La Creu Roja ha alertat que calen més recursos de forma urgent per atendre les persones refugiades en el seu recorregut cap al centre d'Europa, així com per preparar la seva acollida a Catalunya. Així ho ha exposat avui durant la cimera convocada per la Generalitat de Catalunya, on les diverses institucions públiques de Catalunya s'han compromès a facilitar l'acollida de refugiats i donar total suport a les entitats que treballen en aquesta matèria.

A la cimera, hi han assistit la vicepresidenta del govern, Neus Munté, l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de la Presidència, Francesc Homs i la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs. També hi han assistit els presidents de les 4 diputacions provincials, els presidents de la FMC (Federació de Municipis de Catalunya) i de l'ACM (Associació Catalana de Municipis), la presidenta del Fons Català de Cooperació i els directors generals d'habitatge, immigració, salut, ensenyament, cooperació internacional, relacions europees, a més de representants de les entitats CEAR, ACSAR i la Creu Roja. En representació de la Creu Roja, hi han assistit el seu president i coordinador a Catalunya, Antoni Aguilera i Enric Morist. A partir d'ara, totes aquestes entitats i institucions constituiran una comissió tècnica operativa, que es reunirà periòdicament per dissenyar els detalls del programa d'acollida.

A l’espera de conèixer exactament quantes persones refugiades podrien arribar a Catalunya (la Generalitat preveu entre 2.000 i 3.000 d'aquí a uns 3 mesos), les diferents institucions i agents socials implicats han acordat atendre-les en dues fases una vegada arribin al nostre país. En una primera fase, es preveu atendre les persones refugiades de forma conjunta en grans equipaments que els garanteixin unes condicions de vida dignes. En una segona fase, ja es cobririen de forma més personalitzada les diverses necessitats de cada persona o família, des de les habitacionals, passant per les sanitàries, educatives, jurídiques, etc. La Creu Roja participarà tant en la primera com en la segona fase i, amb aquesta finalitat, ja està preparant la seva xarxa territorial d'assemblees locals i comarcals per atendre persones refugiades, en col·laboració amb els municipis que mostrin la seva voluntat unànime d'acollir-les. De fet, una vintena d'ajuntaments ja s'han adreçat a la Creu Roja per oferir la seva col·laboració.

Paral·lelament, la Creu Roja està intensificant esforços per cobrir de forma imediatada les necessitats bàsiques de les persones refugiades durant el seu trajecte cap al centre d'Europa. El Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja ja ha destinat 1 milió d'euros de fons propis a aquesta crisi. A més, ha fet una crida per valor de 3 milions d’euros per al conjunt de la crisi de refugiats a Europa i una específicament per a Grècia per valor de 2.791.957 euros per atendre 45.000 persones en 7 mesos.

A la cimera d'avui, també s'ha acordat reforçar aquesta atenció humanitària d'urgència, donant suport econòmic a les entitats que hi estan treballant. La Creu Roja ha alertat que, quan comencin a baixar les temperatures, algunes de les persones refugiades podrien veure greument perjudicada la seva salut en el seu recorregut cap al centre d'Europa i ha cridat a evitar més víctimes mortals per aquesta raó.

L'experiència de la Creu Roja en l'atenció a població refugiada i immigrada

La Creu Roja compta amb una dilatada experiència en l'atenció a persones refugiades, immigrades i sol·licitants d'asil. L’any 1989, la Creu Roja, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i ACSAR, van impulsar la creació del SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats). En aquest espai municipal, es troba actualment el Servei de Refugiats i Immigrants de la Creu Roja, entre d’altres entitats. Durant el primer semestre de 2015, aquest servei ha atès 634 persones, més que en tot l’any passat (425). Majoritàriament, procedeixen d’Ucraïna, Síria i també de Somàlia, l’Irak, la República Democràtica del Congo, l’Afganistan, etc. La Creu Roja també compta amb pisos socials d’acollida residencial per a població immigrada i refugiada a Sant Feliu de Llobregat. També cal recordar que la Creu Roja va contribuir a l’acollida de refugiats de Bòsnia l’any 1992 i de Kosovo entre 1998 i 1999.

Un canvi de paradigma en el fenomen migratori a Catalunya

La institució humanitària també ha advertit avui que s’està produint un canvi de paradigma en quant al fenomen migratori a Catalunya. Si fa uns anys el perfil majoritari de la immigració eren persones que havien abandonat el seu país per raons econòmiques, actualment són aquelles que emigren per raó de conflictes. Alhora, el perfil de la immigració s’ha diversificat. Cal tenir en compte que, entre les persones que fugen per conflictes, hi ha persones de perfil molt divers: població que tenia un nivell adquisitiu mig-alt i estudis superiors, persones que partien d’un nivell econòmic i formatiu més baix, famílies amb fills, homes que emigren sols, etc. A més, la Creu Roja adverteix que caldrà destinar més recursos als programes d’acollida i integració i prendre mesures per evitar possibles conflictes entre les noves persones refugiades que arribin a Catalunya i els col·lectius en situació vulnerable que ja es troben a Catalunya en l’actualitat (ja siguin persones refugiades o immigrades o població afectada per la crisi econòmica…).

Per fer donatius a la tasca humanitària de la Creu Roja amb la població refugiada, es pot fer clic aquí.